De laatste winters zijn redelijk donker en vochtig geweest, ondanks hun winterhardheid houden olijfbomen daar niet van. Sommige olijfbomen hebben dan ook hun blad laten vallen. Ondanks het bladverlies hoeft de boom niet dood te zijn. Het beste kun je de boom iets bemesten door droge koemestkorrel rond de boom te strooien en regelmatig water te geven zodat het goed oplost en de boom weer nieuwe energie krijgt.
Afhankelijk van de lengte van de takken (dus de uitlopers, niet de stam zelf) kun je deze ook zo’n 10 tot 20 cm inkorten. Mogelijk begint de boom snel weer nieuwe bladeren aan te maken, dit is zichtbaar aan de kleine bladknoppen. Als er nog niets te zien is, is het wel raadzaam om de boom gewoon te laten staan en afwachten of hij nog iets gaat doen. Olijfbomen zijn hele sterke bomen dus er is altijd kans dat de boom langzaam weer begint met het aanmaken van nieuw bladmateriaal. Bekijk in onze blog ook meer info over het snoeien van de olijfboom.
Overwinteren olijfboom
De grotere – oudere – olijfbomen kunnen over het algemeen goed tegen het Nederlandse klimaat. Bij strenge vorst is het verstandig om de bladeren te omwikkelen met fleecedoek. Dit zorgt voor een hogere temperatuur en het vocht kan wel weglopen. Kleinere olijfbomen kunnen bij strenge vorst het beste even ergens vorstvrij worden gezet. Belangrijk is dat bij kou de bomen ook niet vol in de wind staan, hierdoor bevriezen de bladeren en takken sneller.
Water
Een olijfboom moet voldoende water krijgen, regelmatig wateren is aan te raden, ook in de winter. In de zomerperiode kan er extra water worden gegeven. Belangrijk is dat de wortels niet uitdrogen maar ze mogen ook niet in het water blijven staan. Een goede afwatering is hiervoor belangrijk, dit kan bijv. door voor het planten een iets dieper gat te graven en de bodem te vullen met grof puin of hydrokorrels.
Bemesting olijfboom
Om de boom optimaal te laten groeien is bemesting in het voorjaar aan te raden. De meeste verkopers van olijfbomen hebben hiervoor bemesting.